Ταξίδι στη χώρα της φαντασίας

Ταξίδι στη χώρα της φαντασίας

Ταξίδι στη χώρα της φαντασίας
...με φαντασία κι όνειρο.... έργο του YURI GORBACHEV

Το μήνυμά μου

Καλωσόρισμα

Έχετε συνδεθεί με ένα ιστολόγιο που δημιουργήθηκε με την ελπίδα να γίνει ένα σημείο συνάντησης ανήσυχων προσώπων με παιδαγωγικές , φιλολογικές, καλλιτεχνικές , κοινωνικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις και απεύθυνεται σε ... έφηβους

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ιωάννινα
Φιλόλογος , διευθύντρια στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες

Loading...

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Θερινό Σχολείο 2

Με την απόσταση τριών μηνών από την εμπειρία του Θερινού Σχολείου που μας πρόσφερε το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και το ΄Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μπορούμε να αποτιμήσουμε περισσότερο αντικειμενικά τη σημασία της συμμετοχής μας στο Θερινό Σχολείο . Ως υπεύθυνη και συνοδός καθηγήτρια των δέκα μαθητών από τα Γιάννενα θα επιχειρήσω να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γέννησε η πραγματοποίηση του προγράμματος και στους μαθητές – τα οποία γνωρίζω από τις συζητήσεις , την παρατήρησή τους και τη γενικότερη επικοινωνία μου μαζί τους -  και σε εμένα .

     Με ένα λόγο αισθανόμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και να βιώσουμε τη διαχρονική περιπέτεια του ελληνικού πολιτισμού , χτίζοντας γέφυρες με το σύγχρονο γαλλικό , που γνωρίσαμε από τους συντρόφους μας μαθητές του     Lycée Galilée , με τους οποίους μαζί συμπορευθήκαμε στις βιωματικές δραστηριότητες , μοιραστήκαμε συγκινήσεις και ανταλλάξαμε απόψεις σε πολλά θέματα κατά τη συμβίωσή μας στο ξενοδοχείο που φιλοξενηθήκαμε . Η οργάνωση του προγράμματος υπήρξε άψογη τόσο στον τομέα της φιλοξενίας μας στην Αθήνα όσο και στον τομέα των εκπαιδευτικών θεμάτων που παρακολουθήσαμε και δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλακήκαμε .


      Η εκπαιδευτικός που είχε αναλάβει το κύριο βάρος της επιμόρφωσής μας , η κ. Νεφέλη Καϊμακά , φρόντισε , αφού διασχίσαμε το ποτάμι της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή , να διατρέξουμε τα μονοπάτια της ελληνικής σκέψης , παρουσιάζοντάς μας τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής φιλοσοφίας από την εποχή των Υλοζωιστών ως τον 20ό αιώνα και μας μύησε στον ελληνικό λόγο με ένα πλούσιο ταξίδι στο λόγο και το χρόνο που ανέδειξε την αρχαία ελληνική γραμματεία , τη νεοελληνική λογοτεχνία και το θέατρο από τις απαρχές του ως τις μέρες μας .


    Τα μαθήματα αυτά έγιναν με την κινητοποίηση όλων των μαθητών που συμμετείχαν καθώς η κ . Καϊμακά έδειξε μεγάλη φροντίδα για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τους με εύστοχες ερωτήσεις και εμπλουτίζοντας όλες τις παρουσιάσεις της με επιλεγμένα video , εικονοποίηση και ηχητικά ντοκουμέντα που προκαλούσαν την προσοχή τους και έκαναν απόλυτα κατανοητά τα θέματα που παρουσίαζε . Από την άποψη αυτή τα μαθήματά της τα απολαύσαμε , καθώς ήταν περιεκτικά , μας έδωσαν πλήθος γνώσεων , εστιάζοντας στο σημαντικό και κινητοποιώντας την κριτική μας σκέψη .
     Οι εξορμήσεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους , μουσεία και ιστορικά σημεία της  Αθήνας με την καθοδήγηση πανεπιστημιακών δασκάλων που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα , προσφέροντάς μας γνώσεις και δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε από άλλη οπτική τους χώρους αυτούς ζωντανεύοντάς τους για εμάς υπήρξε μια ιδιαίτερα συναρπαστική εμπειρία της επιμόρφωσής μας .

 

      Η συγκίνησή μας πολλαπλασιάστηκε στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που συμμετείχαμε : την κατασκευή μάσκας , το χορό και την έκφραση μέσα από το θέατρο . Η παρακολούθηση διασκευής της εκπληκτικής θεατρικής παράστασης του Οιδίποδα Τυράννου από τους  Γάλλους  συντρόφους μας μας γέννησε τη σφοδρή επιθυμία να δημιουργήσουμε θεατρική ομάδα και στο δικό μας σχολείο και να παρουσιάσουμε και εμείς μια παράσταση . Η αισθητική εμπειρία ενίσχυσε τη βιωματικότητα των μαθημάτων μας που ,  κατά τη γενική ομολογία όλων των παιδιών , δε θύμιζαν καθόλου τους συμβατικούς διδακτικούς τρόπους που έχουμε συνηθίσει στο σχολείο . 

 

     Η συμβίωσή μας με τους Γάλλους συνομηλίκους μας έδωσε την ευρωπαϊκή διάσταση στα ποικίλα ερεθίσματα που δεχθήκαμε και βοήθησε στην ανάπτυξη της συντροφικότητας και της φιλίας μας μαζί τους που δεν έχει διακοπεί ως σήμερα. Καθοριστικός σε αυτό ήταν ο ρόλος του Φώτη Γαλάνη , συνοδού και εμψυχωτή και των δύο ομάδων , του οποίου το κέφι και το χαμόγελο δεν πρόκειται να ξεχάσει κανείς από εμάς . Αυτές τις μέρες μάλιστα είμαστε σε συχνή επικοινωνία με τους Γάλλους φίλους μας καθώς ετοιμάζουμε το ταξίδι αρκετών από αυτούς στην πόλη μας , τα Γιάννενα, και τη φιλοξενία τους από εμάς .

      Για όλες αυτές τις συγκινήσεις και τα δώρα των γνώσεων που αποκομίσαμε , ευχαριστούμε θερμά το ΄Ιδρυμα Ωνάση για την εξαιρετική και καινοτόμο ιδέα και υλοποίηση του προγράμματος του Θερινού Σχολείου και από βάθους καρδιάς  την κ . Νατάσα Φλώρου, την κ. Μαρία Παγώνη, την κ. Χαρά Σύρου ,την κ. Νεφέλη Καϊμακά , τον κ. Φώτη Γαλάνη , τον κ. Νίκο Μπιργάλια , τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, την κ. Ευανθία Στοιβανάκη , την κ. Κάτια Σαρδάμη ,τον κ. Οικονομάκο , την κ. Μαρία Ευθυμίου , τις ξεναγούς μας και τα κορίτσια του τουριστικού πρακτορείου  Travel Plan, τη Φανή και την Κέλλυ , καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για αυτή τη διοργάνωση και τα ονόματά τους μας διέφυγαν .
      Να είστε πάντα καλά – Θα θυμόμαστε με συγκίνηση όσα μας προσφέρατε !

                                                                                                               Με μεγάλη εκτίμηση 
                                                                                                    H διευθύντρια και συνοδός                                                                                                         Οι μαθήτριες και οι μαθητές                                                                                                  του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων                               

Δεν υπάρχουν σχόλια: