Ταξίδι στη χώρα της φαντασίας

Ταξίδι στη χώρα της φαντασίας

Ταξίδι στη χώρα της φαντασίας
...με φαντασία κι όνειρο.... έργο του YURI GORBACHEV

Το μήνυμά μου

Καλωσόρισμα

Έχετε συνδεθεί με ένα ιστολόγιο που δημιουργήθηκε με την ελπίδα να γίνει ένα σημείο συνάντησης ανήσυχων προσώπων με παιδαγωγικές , φιλολογικές, καλλιτεχνικές , κοινωνικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις και απεύθυνεται σε ... έφηβους

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ιωάννινα
Φιλόλογος , διευθύντρια στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
ImageChef.com

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Νίκος Εγγονόπουλος, " Το γυμνασμένο μάτι του τραμπούκου να διέκρινε άραγε των ροδόδενδρων την αρμονία; "

Νίκος Εγγονόπουλος on PhotoPeach

" Νομίζω ότι ο Νίκος Εγγονόπουλος ζωγράφιζε για να δείξει πώς θα έπρεπε να διαβάζονται τα ποιήματά του " Σωτήρης Κακίσης .
΄Εχοντας δασκάλους του τον Κωνσταντίνο Παρθένη και το Φώτη Κόντογλου ο Νίκος Εγγονόπουλος , όπως έχει ειπωθεί ενσωματώνει στο έργο του την παράδοση και την ιστορικότητα του ελληνισμού. Απεικονίζει τη διαχρονικότητα του ελληνισμού ξεπερνώντας τις συμβατικότητες της φυσικής πραγματικότητας . Υπό την επίδραση του Ιταλού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο ( Giorgio de Chirico ) στους πίνακές του εικονίζονται άνθρωποι χωρίς μάτια , ανδρείκελα που θυμίζουν τα ξύλινα μανεκέν των ραπτών . Ακόμη και ήρωες της ελληνικής ιστορίας αναπαριστώνται με τον τρόπο αυτό , με εξαίρεση το Ρήγα Φεραίο και το Μπολιβάρ, που αποτελούν αιώνια σύμβολα κάθε εθνικής επανάστασης . Ωστόσο τα ανδρείκελα του Εγγονόπουλου έχουν έντονα χρώματα παρουσιάζοντας τη θετική του στάση προς τη ζωή , χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι έννοιες του χρόνου και της φυλής . Ενώ αντίθετα οι πίνακες του ντε Κίρικο παραπέμπουν σε μια απόκοσμη πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: